Βιταμίνη C

You are currently viewing Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό καθώς συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος , στην καλύτερη απορρόφηση του σίδηρου μετατρέποντας τον μη αιμικό σίδηρο σε αιμικό ( φακές και κόκκινη πιπεριά ), σε ένα πιο υγιές δέρμα μέσω της σύνθεσης κολλαγόνου και στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών αφού δρα ως αντιοξειδωτικό.

Στους καπνιστές οι ανάγκες για βιταμίνη C είναι λίγο πιο υψηλές κατά 35mg.

Ένας άνθρωπος μπορεί εύκολα να προσλάβει την απαραίτητη βιταμίνη C καταναλώνοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτή όπως: κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ακτινίδιο, πορτοκάλι, παπαγια, μπρόκολο, λεμόνι, εσπεριδοειδή, ντομάτα.

Καταναλώνοντας 2-3 μερίδες από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορείτε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας!

Πολλοί άνθρωποι όμως καταφεύγουν σε υπερβολικές δόσεις πρόσληψης βιταμίνης C ανά ημέρα πίνοντας καθημερινά 1000mg ή και περισσότερα μέσω συμπληρωμάτων πιστεύοντας πως έτσι ότι θα θωρακίσουν καλύτερα το ανοσοποιητικό τους και θα καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες.

Οι υπερβολικές δόσεις 2000mg και πάνω ανά ημέρα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, κράμπες και πέτρες στους νεφρούς.

Τέλος, η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και απεκκρίνεται μέσω των ούρων.

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)