Ουρικό Οξύ & Διατροφή

Η υπερουριχαιμία φαίνεται ότι εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Τι είναι το ουρικό οξύ και που οφείλονται τα αυξημένα επίπεδά του;

Το ουρικό οξύ είναι το προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Όταν το ουρικό οξύ βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, δρα προστατευτικά για τον οργανισμό. Αντιθέτως όταν αυτό αυξηθεί, η κατάσταση αυτή ορίζεται ως υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να συμβάλλει στην ανάπτυξη μίας πάθησης που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα. Χρόνια έκθεση των ατόμων σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας.

Η υπερουριχαιμία φαίνεται ότι εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Παρατηρείται επίσης, η αύξηση στα επίπεδα ουρικού οξέος κατά την γρήγορη απώλεια κιλών που υπερβαίνει τη συνιστώμενη εβδομαδιαία απώλεια βάρους.

Συμπτώματα αυξημένου ουρικού οξέος:

  • Πόνος και έντονη ευαισθησία στις αρθρώσεις
  • Οιδήματα
  • Περιορισμένη κινητικότητα

Πώς θα μειώσω τα επίπεδα ουρικού οξέος;

  • Αποφυγή τροφίμων πλούσια σε πουρίνες όπως εντόσθια, κυνήγι, σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί, αλλαντικά, λιπαρά κρέατα
  • Περιορισμός αλκοόλ
  • Περιορισμός της ζάχαρης
  • Μέτρια κατανάλωση καφεΐνης
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλά σε λίπος
  • Επαρκής ενυδάτωση

Τρόφιμα τα οποία έχουν χαμηλά επίπεδα πουρινών είναι:

  • Φρούτα και λαχανικά (εκτός από τα μανιτάρια, τη τομάτα,το σπανάκι, τον αρακά κ.α. που συστήνεται η μέτρια κατανάλωσης τους)
  • Δημητριακά (ρύζι, ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά)
  • Αυγά
  • Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και ελιές
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι:

  • Η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου όσον αφορά τα τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας
  • Ο σχεδιασμός ενός πλήρους εξατομικευμένου πλάνου διατροφής που ως στόχο έχει την ύφεση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτωνυ