Δείκτης Μάζας Σώματος

You are currently viewing Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος αξιολόγησης ατόμων αφού λαμβάνει υπόψη μόνο τη σχέση βάρους ύψους και όχι ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, τη σύσταση σώματος.

Για παράδειγμα

  1. Άνδρας ύψους 1,80m, βάρους 85kg, ποσοστού λίπους 26% με ΔΜΣ 26,2 kg/m²
  2. Άνδρας ύψους 1,80m, βάρους 85kg, ποσοστού λίπους 14% ΔΜΣ 26,2 kg/m²

Όρια ΔΜΣ (διευρύνονται με την ηλικία)

  • Ελλιποβαρής < 18,5
  • Φυσιολογικός 18,5 < ΔΜΣ < 24,9
  • Υπέρβαρος 25 < ΔΜΣ < 29,9
  • Παχύσαρκος > 30

Και οι 2 άνδρες έχουν ίδιο ύψος, βάρος άρα ίδιο ΔΜΣ (26,2). Εάν δεν γνωρίζαμε την σύσταση σώματος τους θα χαρακτηρίζαμε και τους 2 άνδρες ως υπέρβαρους. Γιατί όμως δεν ισχύει αυτό?!

Ο άνδρας νούμερο 2 έχει φυσιολογικό ποσοστό λίπους και μεγαλύτερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τον άνδρα νούμερο 1. Πιθανών γυμνάζεται συστηματικά, άρα σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζαμε αυτόν τον άνδρα υπέρβαρο αλλά απολύτως φυσιολογικό.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν για να προχωρήσουμε σε μια απώλεια ή αύξηση βάρους είναι ο τρόπος ζωής, η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος, το stress, ορμονολογικές διαταραχές και η κληρονομικότητες του ατόμου (βάρος γονέων κτλ).

Οι διαιτολόγοι δεν είμαστε αδυνατιστές, δεν μετράμε μόνο θερμίδες, αλλά επιστήμονες υγείας που ως στόχο έχουν την πρόληψη ασθενειών, αντιμετώπισή τους για μια καλύτερη συνολική υγεία!

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)