Γιατί δεν χάνω βάρος ;

You are currently viewing Γιατί δεν χάνω βάρος ;

Ξεκινώντας μια προσπάθεια απώλειας βάρους η διατροφή συνδυαστικά με τη γυμναστική θα βοηθήσει σε μια πιο ασφαλή και σωστή απώλεια. Όμως πολλές φορές υπερεκτιμάμε την ενέργεια που ξοδεύουμε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και υποεκτιμαμε την ενέργεια που προσλαμβανουμε από το φαγητό ( συνήθως δεν προσέχουμε ιδιαίτερα τις ποσότητες των γευμάτων που καταναλώνουμε).

Η ποιότητα του φαγητού επίσης παίζει παρα πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή απώλεια βάρους. Οι στερητικες δίαιτες είναι ένας ακόμα λόγος που ποτέ δεν θα μας οδηγήσει στο στόχο μας. Ένα άτομο το οποίο κάνει ένα  αυστηρό πρόγραμμα διατροφής αποκλείοντας μεγάλες ομάδες τροφίμων είναι πολύ πιθανό να υπερκαταναλώσει αυτά τα οποία έχει στερηθεί ή να οδηγηθεί σε υπερφαγικα επεισόδια όλο και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του.

Ο ύπνος και οι ορμόνες παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο σε αυτή μας την προσπάθεια. Σκεφτείτε τον εαυτό σας όταν δεν κοιμάται καλά, πως νιώθετε την επόμενη ημέρα; Συνήθως η ενέργεια μας πέφτει και η επιθυμία μας για κατανάλωση κακού ποιοτικά φαγητού για άμεση παροχή ενέργειας είναι έντονη.

Τέλος η ψυχολογία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους ή εχθρούς μας. Όταν το άτομο είναι συνειδητοποιήμενο και έχει σωστή καθοδήγηση η επίτευξη του στόχου είναι σίγουρη! Μια κακή ψυχολογική κατάσταση όμως λειτουργεί ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο και ίσως χρειαστεί να βρεθεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος για το άτομο ώστε να προσαρμοστεί πιο ομαλά και να υιοθετήσει νέες υγιεινές συνήθειες και τρόπο ζωής!

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)