Παιδική, Εφηβική Ηλικία & Διατροφή

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών κατά την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, δρα ως ασπίδα προστασίας έναντι σε χρόνια νοσήματα στην μετέπειτα ζωή τους. Ποιο είναι το κατάλληλο βάρος για παιδιά και εφήβους;

Σωστή ανάπτυξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία

Τα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πολύ κρίσιμα γιατί εκεί διαμορφώνουμε τις πρώτες μας διατροφικές συνήθειες. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωσή τους παίζει το οικογενειακό και το εξωτερικό περιβάλλον. Η οικογένεια, το σχολείο, οι φίλοι, η τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μας βομβαρδίζουν πολλές φορές με επιλογές γρήγορου φαγητού. Έχετε παρατηρήσει γύρω σας πόσο έχουμε αποκλίνει από τον μεσογειακό μοντέλο διατροφής τα τελευταία χρόνια;

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι απαραίτητο εργαλείο για την μετέπειτα ζωή μας, αφού έχει αποδειχθεί ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δρα ως ασπίδα προστασίας σε διάφορα χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση κ.α. που σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία.

Κατάλληλες μέθοδοι προσέγγισης των παιδιών για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών

Φανταστείτε τον εαυτό σας στην παιδική ή την εφηβική ηλικία. Πόσο έχουν αλλάξει οι αγαπημένες σας γεύσεις από τότε; Πόσες φορές οι γονείς σας, σας πίεζαν να καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά που εσείς δεν θέλατε ούτε να τα μυρίσετε; Είμαι σίγουρος, ότι στους περισσότερους έχει συμβεί και όχι μόνο μία φορά. Οι γευστικοί μας κάλυκες προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες γεύσεις. Για να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο σε μια τέτοια κρίσιμη ηλικία πρέπει να γνωρίζουμε τις κατάλληλες μεθόδους προσέγγισης τέτοιων ζητημάτων.

Έχει παρατηρηθεί πολύ συχνά ότι παιδιά και έφηβοι εμφανίζουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μεγάλης σημασίας για την σωστή σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη. Η αξιολόγηση τους πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης.

Γίνε το πρότυπο για το παιδί σου!

Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι:

  • Η εκτίμηση θρέψης των παιδιών και εφήβων
  • Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς γονέων και παιδιών (βλ. Οικογενειακά πλάνα διατροφής). Αρχικά πραγματοποιείται η απαραίτητη διατροφική εκπαίδευση των γονέων για να ξέρουν πώς πρέπει να αντιδρούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις και έπειτα μαζί με τα παιδιά πραγματοποιούνται οι απαραίτητες συνεδρίες για την δημιουργία νέων και υγιεινών διατροφικών συνηθειών που θα υιοθετήσουν εφ’ όρου ζωής.
  • Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης παιδιών με ειδικά εργαλεία όπως οι καμπύλες ανάπτυξης.
  • Η δημιουργία πλήρους εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών