Τι Είναι η Παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μία νόσος η οποία οδηγεί στην εμφάνιση άλλων νόσων και συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχολογία του ατόμου

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ατόμου.

Στην παχυσαρκία φαίνεται ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει σημαντικό ρόλο, όμως ο τρόπος ζωής που θα ακολουθήσει το άτομο είναι ο βασικότερος παράγοντας ανάπτυξης ή μη της παχυσαρκίας. Το θετικό ισοζύγιο ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι και ο βασικότερος λόγος αύξησης του σωματικού λίπους και βάρους του ατόμου. Με πιο απλά λόγια, όταν το άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από ότι δαπανά μέσα στη μέρα τότε παρουσιάζεται αύξηση του βάρους του.

Οι πραγματικοί λόγοι όμως που οδηγούν στη πολύ αυξημένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να συνδέονται άμεσα και με παράγοντες όπως η ψυχολογία του ατόμου, το περιβάλλον. Ένα άτομο το οποίο νιώθει άγχος ή έχει πολύ κακή διάθεση, συνήθως θα καταφύγει στην κατανάλωση γλυκών ή αλμυρών τροφίμων ή εναλλαγή μεταξύ των δύο για να «ανεβάσει» τη διάθεσή του.

Πού οφείλεται το υψηλό σάκχαρο στο αίμα;

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως μία νόσος η οποία οδηγεί στην εμφάνιση άλλων νόσων. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χολολιθίαση, τα αναπνευστικά όπως η υπνική άπνοια και κάποιες μορφές καρκίνου είναι κάποια από τα βασικά. Επίσης η παχυσαρκία συνδέεται και με την πτώση της ποιότητας ζωής των ατόμων, αλλά και με την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων.

Η πραγματική λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας φαίνεται να βρίσκεται όταν το ίδιο το άτομο κατανοήσει τους ακριβείς λόγους που το οδήγησαν στο αυξημένο βάρος. Αυτό χρειάζεται την υπομονή και επιμονή του ατόμου που μαζί με την βοήθεια ενός διαιτολόγου μπορεί να φτάσει τον στόχο του, δηλαδή την επίτευξη του φυσιολογικού λίπους και βάρους.

Η αξιολόγηση του διατροφικού, ιατρικού, φαρμακευτικού ιστορικού είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός πλήρους εξατομικευμένου πλάνου διατροφής που θα είναι εύκολο και προσαρμοσμένο στις ακριβείς ανάγκες του διαιτώμενου. Επιπλέον θα ήταν συνετό το άτομο να ενθαρρυνθεί ώστε να ξεκινήσει οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας που του αρέσει πραγματικά.

Θυμηθείτε μια απώλεια του 5%-10% βελτιώνει την συνολική υγεία.

Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι:

  • Η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου
  • Η μείωση του σωματικού βάρους (λίπους) με ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής
  • Η παρακολούθηση και επικοινωνία με το διαιτώμενο για την επίλυση οποιωνδήποτε αποριών δημιουγηθούν
  • Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα

"Food is the new medicine!"