Πεπτικό Σύστημα & Διατροφή

Το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται άμεσα από τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και την ψυχολογία μας επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας.

Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος;

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από το στόμα, τον οισοφάγο, το φάρυγγα, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο και τους αδένες που είναι οι σιελογόνοι, το πάγκρεας, το ήπαρ, και η χοληδόχος κύστη. Χωρίζεται στο ανώτερο και στο κατώτερο πεπτικό σύστημα.

Η βασική λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών των τροφών και η αποβολή των «άχρηστων» ουσιών. Έχει χαρακτηριστεί και ως «δεύτερος εγκέφαλος».

Το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται άμεσα από τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και την ψυχολογία μας. Υπάρχει μια πληθώρα παθήσεων που μπορεί να εμφανιστεί όσο αναφορά το πεπτικό σύστημα.

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  • Γαστρίτιδα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Έλκος στομάχου
  • Έλκος εντέρου
  • Εκκολπωμάτωση
  • Κοιλιακάκη
  • Δυσανεξία στη λακτόζη
  • Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ)
    • Ελκώδης κολίτιδα
    • Νόσος Crohn

Τρόποι αντιμετώπισης της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ)

Μία πολύ συχνή πάθηση είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) που προκαλείται από την μετακίνηση των υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας κάψιμο πίσω από το στήθος ή και ψηλά στο στομάχι. Αρκετές φορές, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της κατάκλισης.

  • Μείωση του βάρους (όταν κρίνεται απαραίτητη)
  • Μικρά και συχνά γεύματα
  • Φάτε αργά, μασώντας καλά την τροφή σας
  • Περιορισμός κατανάλωσης όξινων τροφών όπως πορτοκάλι, λεμόνι, ξύδι κ.α.
  • Περιορισμός αναψυκτικών
  • Περιορισμός καρυκευμάτων
  • Περιορισμός καφεΐνης
  • Διακοπή καπνίσματος

Τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ακόμα μία πάθηση η οποία εμφανίζεται συχνά σε άτομα επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Για την αντιμετώπιση της κρίνεται απαραίτητη:

  • Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών ( κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων)
  • Αύξηση κατανάλωσης νερού
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι:

  • Η αξιολόγηση της θρέψης του ατόμου και η ανάλυση σύσταση σώματος
  • Η αντιμετώπιση της πάθησης του πεπτικού που αντιμετωπίζει το άτομο μέσω της διατροφικής εκπάιδευσης
  • Ο σχεδιασμός ενός πλήρους εξατομικευμένου πλάνου διατροφής που ως στόχο έχει την ύφεση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πάθησης