Διαβήτης Τύπου Ι,ΙΙ & Διατροφή

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία. Η διατροφική εκπαίδευση των ατόμων κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη της συνολικής τους υγείας

Τι είναι το σάκχαρο και πώς εμφανίζεται ο Διαβήτης;

Συμπτώματα Διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, με διαταραχή στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Οφείλεται στην διαταραχή της έκκρισης ή δράσης της ινσουλίνης ή σε συνδυασμό των δύο.

Η βασική διαφορά μεταξύ διαβήτη τύπου Ι και διαβήτη τύπου ΙΙ, είναι ότι στον διαβήτη τύπου Ι δεν υπάρχει καθόλου έκκριση ινσουλίνης εφόσον τα β- κύτταρα του παγκρέατος έχουν καταστραφεί. Άρα η χορήγηση της ινσουλίνης γίνεται εξωτερικά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πολυπαραγοντική νόσος. Ένας από τους κύριους λόγους είναι η οικογενειακή προδιάθεση που έχουν κάποια άτομα στην εμφάνισή της. Η παχυσαρκία, η χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το άγχος είναι ακόμα κάποιοι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Τι συμβαίνει στο σώμα των ατόμων που πάσχουν από Διαβήτη;

Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, κατά την πέψη κυρίως των υδατανθράκων, τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα αυξάνονται. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη στο σώμα μας ή δεν δρα αποτελεσματικά τότε το σάκχαρο (γλυκόζη) μένει για αρκετή ώρα στο αίμα μας. Ως αποτέλεσμα έχουμε την προοδευτική καταστροφή αγγείων σε πολλά όργανα στο σώμα μας που οδηγεί στην εμφάνιση καρδιαγγειακών, εγκεφαλικών επεισοδίων, προβλήματα με τους νεφρούς, τα μάτια κ.α.

Βασικό όπλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η διατροφή. Η απώλεια της τάξης του 5%-15% του σωματικού βάρους, φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, να μειώσει τα πολύ αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και γενικά να βοηθήσει σε μια καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Κρίσιμο ρόλο παίζει ο αριθμός, η σύσταση - ποιότητα των γευμάτων που καταναλώνει το άτομο και η διακοπή του ανεξέλεγκτου τσιμπολογήματος μέσα στη μέρα. Έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός σωστής διατροφής μαζί με φυσική δραστηριότητα είναι το κλειδί για την επιτυχημένη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι:

  • Η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου με στόχο την καλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Η δημιουργία ενός πλήρους εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με βάση τις ανάγκες του ατόμου, τις συνήθειές του και την φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν να ακολουθεί
  • Η δημιουργία πλάνου διατροφής για άτομα με διαβήτη τύπου Ι, στο οποίο το άτομο θα μπορεί να ρυθμίζει την ακριβή δόση της ινσουλίνης εφόσον θα υπάρχουν τα γραμμάρια υδατανθράκων του κάθε γεύματος