Φρέσκα VS Αποξηραμένα Φρούτα

You are currently viewing Φρέσκα VS Αποξηραμένα Φρούτα

Τα φρούτα είναι συνδεδεμένα με την υγιεινή διατροφή και τη μακροζωία. Ένας μέσος ενήλικας συνίσταται να καταναλώνει 3 μερίδες φρούτων καθημερινά (προσπαθήστε να έχετε ποικιλία). Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, γλυκά φρούτα όπως το σταφύλι, το καρπούζι, η μπανάνα κ.α. μπορούν να μας ικανοποιήσουν την έντονη επιθυμία για γλυκό.

Γιατί να καταναλώνω φρούτα καθημερινά;

Τα φρούτα, αλλά και τα λαχανικά είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιλέξτε να τα καταναλώσετε με τη φλούδα, γιατί έτσι θα λάβετε το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών που περιέχουν. Προτιμήστε τα ολόκληρα φρούτα και αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση χυμών, γιατί έτσι χάνετε ένα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του έντερο και προσφέρουν κορεσμό.

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα;

Η βασική διαφορά μεταξύ φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων είναι η θερμιδική τους πυκνότητα. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να χαρακτηριστούν ως θερμιδικά πυκνά, γιατί σε μία μικρή ποσότητα τροφίμου κρύβονται πολλές θερμίδες, σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Μία εικόνα για να κατανοήσετε καλύτερα την αναλογία θερμίδων και ποσότητας είναι η παρακάτω

1) 1φλ. σταφύλι 150γρ. 104 θερμίδες

Φρέσκα vs αποξηραμένα φρούτα

2) 1φλ. αποξηραμένες σταφίδες 424 θερμίδες

Φρέσκα vs αποξηραμένα φρούτα

Επιπλέον, όταν επιλέγουμε αποξηραμένα φρούτα, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά που περιέχουν, γιατί σε κάποια από αυτά γίνεται προσθήκη ζάχαρης, φυτικών ελαίων και συντηρητικών. Τέλος θα λέγαμε ότι και τα δύο αποτελούν άριστες και υγιεινές επιλογές για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φρέσκα vs αποξηραμένα φρούτα

Θυμηθείτε όμως να πίνετε αρκετό νερό μαζί με τα σνακ σας που περιέχουν αποξηραμένα ή και φρέσκα φρούτα για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Tip!

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)