Ποιοι Είναι οι Λόγοι Εμφάνισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

You are currently viewing Ποιοι Είναι οι Λόγοι Εμφάνισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

Λόγοι Εμφάνισης Παιδικής Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια νόσος που συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως δυσλιπιδαιμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδειαγγειακά νοσήματα κ.α. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των περιστατικών παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, φαίνεται να εμφανίζει αύξηση.

Παχυσαρκία και Διατροφή

Κληρονομικότητα & Παχυσαρκία

Έχει αποδειχθεί πως το γονίδιο της παχυσαρκίας μπορεί να κληρονομηθεί, αλλά για την ανάπτυξή της ευθύνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό το ίδιο το άτομο. Όταν οι θερμίδες που καταναλώνει ένα άτομο ξεπερνούν τις θερμίδες που δαπανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Αυτό χαρακτηρίζεται ως θετικό ισοζύγιο ενέργειας.

Διατροφή Πλούσια σε Θερμίδες

  • Συσκευασμένα Τρόφιμα:

    Τα παιδιά όλο και περισσότερο επιλέγουν τρόφιμα (κυρίως επεξεργασμένα) όπως μπισκότα, κρουασάν, γλυκά, τα οποία φαίνεται να είναι πλουσιότερα σε ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά.

  • Γρήγορο Φαγητό:

    Λόγω του μειωμένου χρόνου για την προετοιμασία μεσημεριανού / βραδινού φαγητού, οι γονείς καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις, δηλαδή φαγητό απ’ έξω. Τις περισσότερες φορές οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία έτοιμων γευμάτων δεν είναι καλής ποιότητας και τα φαγητά είναι πλουσιότερα σε θερμίδες και κυρίως σε λιπαρά για να βελτιώσουν τη γεύση τους.

  • Ανθυγιεινά Σνακ:

    Στο σχολείο πολλά κυλικεία προσφέρουν σνακ τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες όπως σφολιατοειδή, μπισκότα, γλυκά, ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά, σοκολατούχα γάλατα, έτοιμοι χυμοί) κ.α. Τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν να καταναλώσουν τέτοια τρόφιμα εφόσον είναι πολύ εύκολο να επηρεαστούν από τους συμμαθητές τους και από διαφημίσεις στην τηλεόραση ή το ίντερνετ που καθημερινά προβάλλουν τέτοια προϊόντα.

Μειωμένη Φυσική Δραστηριότητα & Παχυσαρκία

Μειωμένη Φυσική Δραστηριότητα & Παχυσαρκία

Τα περισσότερα παιδιά σε σχέση με παλαιότερα φαίνεται να ασκούνται λιγότερο. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Σε αυτό έχει συμβάλει άμεσα η πολύωρη χρήση του υπολογιστή και άλλων παιχνιδομηχανών. Στον ελεύθερό τους χρόνο, αρκετά παιδιά προτιμούν να σπαταλήσουν αυτές τις ώρες σε βιντεοπαιχνίδια, αντί να ασκηθούν κάνοντας οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας.

Επιπλέον το “φορτωμένο” πρόγραμμα του σχολείου και των φροντιστηρίων είναι ακόμα ένας λόγος που οδηγεί σε έναν ακόμα πιο καθιστικό τρόπο ζωής.Τέλος οι γονείς, μπορεί άθελά τους να συνεισφέρουν σε αυτό. Βασικό αίτιο είναι οι αρκετές ώρες εργασίας τους, που πολλές φορές μπορεί να σταθούν εμπόδιο, γιατί το παιδί δεν έχει κάποιον για να το μεταφέρει σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Οικογενειακό Περιβάλλον & Παχυσαρκία

Οι γονείς και οι παππούδες στην οικογένεια φαίνεται να χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσω επιβράβευσης. Συνήθως τα τρόφιμα τα οποία επιλέγουν είναι επεξεργασμένα και υψηλά σε θερμίδες.

Οικογενειακό Περιβάλλον & Παχυσαρκία “Τελείωσε τα μαθήματά σου για αύριο και θα σου πάρω παγωτό!”

Τα παιδιά φαίνεται να μιμούνται τις συνήθειες των γονέων τους, είτε καλές, είτε κακές. Γονείς οι οποίοι δεν έχουν καλές διατροφικές συνήθειες ή δεν έχουν καμία φυσική δραστηριότητα φαίνεται ότι επηρεάζουν άμεσα τα παιδιά τους, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Γίνε το πρότυπο για το παιδί σου!

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)