Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελώντας δομικό στοιχείο οστών και δοντιών. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην συστολή μυών και σε πολλές ακόμα λειτουργίες του οργανισμού.
Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι:
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Γάλα (1 ποτήρι 350mg)
- Γιαούρτι (1 κεσεδάκι 320-360mg)
- Τυρί (tip τα κίτρινα τυριά αποτελούν καλύτερη πηγή ασβεστίου από τα λευκά. Για παράδειγμα 100γρ cottage cheese αποδίδουν περίπου 90-100mg ασβεστίου ενώ 100γρ γραβιέρας αποδίδουν περίπου 1000mg ασβεστίου)
- Μικρά ψάρια με κόκαλο (100γρ σαρδέλα 380mg ασβεστίου)
- Αμύγδαλα (1 χούφτα 140mg)
- Ταχίνι (30γρ 42mg )
- Φασόλια (100γρ 110mg)
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (100γρ 30-100mg)
Η απορρόφηση του ασβεστίου μειώνετε όταν τα τρόφιμα περιέχουν οξαλικό οξύ όπως το σπανάκι, και σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.