Η μέθοδος του πιάτου

You are currently viewing Η μέθοδος του πιάτου
Η μέθοδος του πιάτου

Η μέθοδος του πιάτου είναι ο τρόπος που μπορείς να απολαμβάνεις το φαγητό στα τραπέζια και τις εξόδους χωρίς να στερείσαι τίποτα!

Πάμε λοιπόν να δούμε πως λειτουργεί:

Όπως βλέπετε και στην εικόνα,

  • γεμίστε το 1/2 του πιάτου σας με λαχανικά (μπορείτε να ξαναγεμίσετε αυτή την πλευρά του πιάτου). Μια σαλάτα δεν χρειάζεται να αποτελείται μόνο από ψητά ή βραστά λαχανικά, αλλά μπορείτε πχ να επιλέξετε μια πιο ιδιαίτερη πράσινη σαλάτα με ρόδι και κάποια sauce με μέλι, βαλσάμικο ξύδι, μουστάρδα.
  • Το άλλο 1/4 του πιάτου πρέπει να περιέχει μια μορφή πρωτεΐνης όπως κρέας, ψάρι, θαλασσινά, όσπρια, αυγό, γαλακτοκομικά(τυρί, τζατζίκι).
  • Τέλος, το τελευταίο 1/4 του πιάτου πρέπει να περιέχει τους υδατάνθρακες – συνοδευτικά όπως ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, ψωμί κτλ. (εδώ θα μπορούσαν να μπουν και κάποια ορεκτικά.)
  • Στο κέντρο του πιάτου βρίσκονται οι λιπαρές ύλες π.χ. διάφοροι σπόροι, αβοκάντο, ελαιόλαδο ή ελιές που μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα μας.

Εάν το γεύμα μας περιέχει και τα 2 στοιχεία (πρωτεΐνη και υδατάνθρακες) όπως πίτσα, παστίτσιο, λαχανοντολμάδες, χωρίζουμε το πιάτο σε 2 μέρη. Γεμίζουμε το μισό σαλάτα και το υπόλοιπο πιάτο με το κυρίως γεύμα μας.

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)