Ως χορτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους, με ή χωρίς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.
Οι χορτοφάγοι χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με το τι καταναλώνουν στη διατροφή τους:
- Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (καταναλώνουν επιπλέον γαλακτοκομικά, αυγά και προϊόντα που τα περιέχουν)
- Γαλακτο-χορτοφάγοι (καταναλώνουν επιπλέον γαλακτοκομικά και τα προϊόντα που τα περιέχουν)
- Αυστηρά χορτοφάγοι ή αλλιώς Vegans
Από μελέτες έχει φανεί ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει μία πληθώρα ευεργετικών για τον άνθρωπο, πλεονεκτήματα όσον αφορά την υγεία του. Κάποια από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής είναι:
- Μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης Διαβήτη
- Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης Υπέρτασης
- Χαμηλά ποσοστά καρδιαγγεικών και εγκεφαλικών επεισοδίων
- Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων τύπου καρκίνου όπως του παχέος εντέρου