Σίδηρος

You are currently viewing Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο και είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Ο σίδηρος χωρίζεται στον αιμικό σίδηρο που είναι απορροφήσιμος σε μεγάλο βαθμό και στον μη αιμικό σίδηρο που απορροφάται σε πολύ μικρότερο ποσοστό και χρειάζεται βιταμίνη C για την μετατροπή του σε αιμικό και την καλύτερη απορρόφηση του.

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης: Κρέας ( μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκονται στο συκώτι, στο χοιρινό και στο μοσχαρίσιο ), πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή (στρείδια, μύδια), αυγά

Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης: οσπρια ( φακές, φασόλια, ρεβίθια), Λαχανικά(μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι), κινόα, αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκο, σταφίδες, σύκα), ξηρούς καρπούς (κάσιους).

Χρησιμοποιήστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως λεμόνι, πορτοκάλι, κόκκινη πιπεριά κ.α. για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου!

Προσοχή‼️ Η κατανάλωση ασβεστίου μαζί με σιδήρο δημιουργεί σύμπλοκο μειώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου γι’ αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνονται με διαφορά 2 ωρών.

Για παράδειγμα όταν τρώτε φακή συνοδέψτε την με μια σαλάτα που να περιέχει κόκκινη πιπεριά ή 1 πορτοκάλι αμέσως μετά το γεύμα και αποφύγετε να βάλετε κάποιο τυρί μαζί.

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)