Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο και είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Ο σίδηρος χωρίζεται στον αιμικό σίδηρο που είναι απορροφήσιμος σε μεγάλο βαθμό και στον μη αιμικό σίδηρο που απορροφάται σε πολύ μικρότερο ποσοστό και χρειάζεται βιταμίνη C για την μετατροπή του σε αιμικό και την καλύτερη απορρόφηση του.
Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης: Κρέας ( μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκονται στο συκώτι, στο χοιρινό και στο μοσχαρίσιο ), πουλερικά, ψάρια, οστρακοειδή (στρείδια, μύδια), αυγά
Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης: οσπρια ( φακές, φασόλια, ρεβίθια), Λαχανικά(μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι), κινόα, αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκο, σταφίδες, σύκα), ξηρούς καρπούς (κάσιους).
Χρησιμοποιήστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως λεμόνι, πορτοκάλι, κόκκινη πιπεριά κ.α. για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου!
Προσοχή‼️ Η κατανάλωση ασβεστίου μαζί με σιδήρο δημιουργεί σύμπλοκο μειώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου γι’ αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνονται με διαφορά 2 ωρών.
Για παράδειγμα όταν τρώτε φακή συνοδέψτε την με μια σαλάτα που να περιέχει κόκκινη πιπεριά ή 1 πορτοκάλι αμέσως μετά το γεύμα και αποφύγετε να βάλετε κάποιο τυρί μαζί.