Μυϊκός vs λιπώδης ιστός

You are currently viewing Μυϊκός vs λιπώδης ιστός
Μυϊκός vs λιπώδης ιστός

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει φίλους πάνω στη συζήτηση να λένε πως θέλουν να φτάσουν ένα συγκεκριμένο νούμερο στη ζυγαριά που θεωρούν πως είναι το ιδανικό για αυτούς ξεκινώντας μια δίαιτα με μόνο στόχο αυτό, ΤΟ ΒΑΡΟΣ.

Είναι όμως σωστός, ο στόχος που θέτουν;

Θα νιώθουν πραγματικά ικανοποιημένοι όταν φτάσουν σε αυτό το νούμερο;

Το σημαντικότερο όταν ξεκινάμε μια προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι το ίδιο το βάρος, ούτε η ταχύτητα με την οποία χάνουμε κιλά , αλλά η σύσταση του σώματος.
Επομένως, βασικός στόχος είναι η απώλεια λιπώδους ιστού με τη λιγότερη απώλεια μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μας.

Παρατηρούμε την εικόνα σώματος μας. Το βάρος μπορεί να μην αλλάζει ειδικά όταν ο διαιτώμενος μπορεί να γυμνάζεται συστηματικά, αλλά να βλέπουμε την αλλαγή στις περιφέρειες με μια μεζούρα, διαφορά στο πως νιώθουμε τα ρούχα μας αλλά και η εικόνα του σώματος μας να αλλάζει σταδιακά στον καθρέφτη.

Το υπερβάλλων λίπος συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιαγγειακά κ.α.

Το λίπος καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο όγκο σε αντίθεση με τον μυϊκό ιστό, όπως βλέπετε στην εικόνα.

Φέρτε στο μυαλό σας δύο ανθρώπους 80 κιλών ίδιου ύψους, ο ένας μπορεί να έχει ποσοστό λίπους 25% και ο άλλος να γυμνάζεται συστηματικά με υψηλά επίπεδα μυϊκής μάζας και χαμηλά ποσοστά λίπους στο 10-12%.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι ο δεύτερος είναι υπέρβαρος και χρειάζεται να χάσει βάρος.
Επιπλέον, για να χαθεί 1 κιλό λίπους πρέπει να “ξοδέψουμε” 9000 θερμίδες.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση μέσα σε 2-3 μέρες όπως πολλές δίαιτες express υπόσχονται ότι κάνουν.

Τέλος, χαμηλή μυική μάζα ειδικά κατά την τρίτη ηλικία συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης σαρκοπενίας, μια παθολογική κατάσταση με αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ατόμων, όπως η βάδιση, στήριξη, ισορροπία κ.α.

Γιαυτό να είστε υπομονετικοί, προσκολλημένοι στον στόχο σας και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)