Διατροφή και εγκυμοσύνη

You are currently viewing Διατροφή και εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να προσέχω στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Σαλμονέλα
    • Αυγό -> μόνο καλά βρασμένο, ιδιαιτερη προσοχή σε μαγιονέζα σπιτική , κρέμες, σπιτικό παγωτό
    • Κρέας -> Καλό ψήσιμο σε όλα τα είδη κρέατος
    • Φρούτα -> Καλό πλύσιμο ή και ξεφλούδιμα
    • Προσοχή επίσης στην κατανάλωση αλλαντικών
    • Λαχανικά -> Πολύ καλό πλύσιμο (βύθιση σε ξύδι με νερό, κυρίως σε φυλλώδη λαχανικά)
    • Γαλακτοκομικά -> Να είστε πάντα σίγουροι ότι είναι παστεριωμένα
  • Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου
  • Αλκοόλ: Ιδιαίτερα το 1ο τρίμηνο, μπορεί να επηρεάσει τον πλακούντα και να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου
  • Βότανα: Προσοχή πολλά βότανα αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής
  • Σακχαρίνη: Απαγορευτική γιατί συνήθως περιέχει ασπαρτάμη.
  • Ψάρια και οστρακοειδή: Αποφύγετε ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου π.χ. τόνος, σκουμπρί, σολομός και οστρακοειδή με μέτρο. Προσοχή στο Sushi, μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάση ή λιστερίωση.

Εγκυμοσύνη και διατροφή

Τι πρέπει να λαμβάνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Ω3 λιπαρά: Απαραίτητα λιπαρά οξεα που οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει
    • Αναπτυξη κεντρικού νευρικού συστήματος παιδιών
    • DHA: Ενίσχυση της όρασης, νοημοσύνης, συγκέντρωσης και ανοσοποιητικού των παιδιών
    • Λιπάρα ψάρια (2-3 μερίδες/εβδομάδα) όπως σαρδέλες και άλλα μικρά ψάρια, συνιστώμενη δόση τα 200mg DHA, φυτικές πηγές ω3 λιπαρών επίσης είναι λιναρόσπορος, καρύδια, σπόροι chia
  • Ασβέστιο:
    • 3 μερίδες ημερησίως, επιλέγουμε γαλ/κα (όχι 0%) για την καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D
    • Μικρά ψάρια με κόκαλο
    • Κίτρινα τυριά που είναι πλουσιότερα σε ασβέστιο σε σχέση με τα λευκά τυριά
  • Σίδηρος:
    • Αυξημένες ανάγκες για σίδηρο και λήψη συμπληρώματος κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο
    • Τροφές πλούσιες σε αυτό: μοσχάρι, μπούτι κοτόπουλο, γαρίδες, κρόκος αυγού, όσπρια, σπανάκι
  • Φυλλικό οξύ:
    • Μείωνει τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα που οδηγεί σε δυσμορφίες σπονδυλικής στήλης, κρανίου και εγκεφάλου. Μείωση κινδύνου συγγενών καρδιοπαθειών σε παιδιά. Επίσης από μελέτες φαίνεται ότι εάν δεν λάβουν φολικό από την αρχή, ίσως υπάρξει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας τους.
  • Φυτικές ίνες: Επαρκή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, τροφίμων ολικής άλεσης και αρκετό νερό

Συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη και αντιμετώπιση

  • Καούρες
    • Μικρά και συχνά γεύματα
    • Αποφυγή σε πικάντικα, ελαφριά γεύματα
    • Αποφεύγω λιπαρά και τηγανιτά
    • Όχι μεγάλες ποσότητες νερού
  • Ναυτία
    • Να αποφύγετε να μείνετε για πολλές ώρες νηστική
    • Τα κρύα τρόφιμα πολλές φορές είναι πιο ανεκτά
    • Αποφύγετε έντονες μυρωδιές
  • Νερό και Δυσκοιλιότητα
    • Ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, κακή διάθεση, μειωμένη μνήμη και η χαμηλή πρόσληψη υγρών μπορεί να δημιουργήσει εντονότερα προβλήματα στην δυσκοιλιότητα

Απόστολος Γκαντουλούδης

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη. Έπειτα πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου εκπαιδεύτηκα και σε περιστατικά παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.)