Υψηλή Χοληστερίνη & Υγεία της Καρδιάς
Η δυσλιπιδαιμία είναι η διαταραχή της ισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών.
Πώς η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;
Η δυσλιπιδαιμία είναι η διαταραχή της ισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών. Κύριος λόγος εμφάνισής τους είναι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η σκλήρυνση των αρτηριών λόγω εναπόθεσης αθηρωματικής πλάκας.
Για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος είναι αποτέλεσμα της εναπόθεσης αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς.
Η χοληστερόλη που βρίσκεται στο σώμα μας, συντίθεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ίδιο μας τον οργανισμό (στο συκώτι, κατά 75%) και η υπόλοιπη προσλαμβάνεται από τη τροφή μας, διαιτιτική χοληστερόλη (κατά 25%). Η χοληστερόλη διακρίνεται σε καλή, HDL και κακή, LDL. Η καλή χοληστερόλη, HDL είναι υπεύθυνη για την συλλογή της περίσσειας χοληστερόλης από τους ιστούς και την μεταφορά της πίσω στο συκώτι.
Η κακή χοληστερόλη, LDL είναι υπεύθυνη για την μεταφορά της χοληστερόλης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Άρα ο βασικός στόχος είναι η αύξηση των επιπέδων HDL, «καλής» χοληστερόλης και η μείωση των επιπέδων LDL, «κακής» χοληστερόλης.
Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τρόποι μείωσης εμφάνισης αθηροσκλήρωσης
- Καταναλώστε τρόφιμα φτωχά σε κορεσμένα και trans λιπαρά όπως άπαχα κρέατα, γαλοκτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λίπος, ψάρια. Αντίθετα, αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα που συνήθως είναι πολύ πλούσια σε αυτά.
- Καταναλώστε τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες που δρουν ευεργετικά στην μείωση της LDL χοληστερόλης.
- Άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυξημένο βάρος, θα ήταν συνετό να ξεκινήσουν μια προσπάθεια για τη μείωσή του.
- Ξεκινήστε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κ.α.)
- Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής, με αύξηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης.
- Διακοπή καπνίσματος
Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι:
- Η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου και η υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδειαγγειακών νοσημάτων
- Ο σχεδιασμός πλήρους εξατομικευμένου πλάνου διατροφής που ως στόχο έχει την μείωση της χοληστερόλης