Πολυκυστικές Ωοθήκες & Διατροφή
Γυναίκες οι οποίες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιθανό να εμφανίσουν αντίσταση στην ινσουλίνη και να οδηγηθούν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τι είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία;
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από την ορμονική ανισορροπία που επηρεάζει περίπου το 5 – 10% των γυναικών που βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία.
Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι οι διαταραχές της περιόδου των γυναικών, η υπερανδρογοναιμία που εμφανίζεται συνήθως με την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, το λιπαρό δέρμα και την ακμή, η υπογονιμότητα αλλά και η εμφάνιση μικρών και πολλών κυστίτιδων στις ωοθήκες.
Γυναίκες οι οποίες πάσχουν από αυτό το σύνδρομο είναι πιθανό να εμφανίσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, που μαζί με ένα αυξημένο βάρος και λίπος σώματος μπορούν να οδηγηθούν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ. Το αρρύθμιστο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγεικών και εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και στην ανάπτυξη μικροαγγειακών βλαβών που οδηγούν σε άλλες παθήσεις.
Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου. Αυτό που μπορεί να αλλάξει όμως και να ρυθμίσει κατά ένα μεγάλο βαθμό τα συμπτώματά του, είναι η μείωση του βάρους και λίπους σώματος (όπου και όταν κρίνεται απαραίτητη) και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω ισορροπημένης διατροφής και άσκησης.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
- Ρύθμιση βάρους
- Περιορισμός απλών σακχάρων (γλυκά, ροφήματα, επεξεργασμένα τρόφιμα)
- Περιορισμός κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε «κακό» λίπος
- Αυξημένη κατανάλωση καλών λιπαρών (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, αβοκάντο κ.α.)
- Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά)
- Επαρκή ενυδάτωση
- Κατανάλωση γευμάτων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο
- Αύξηση φυσικής δραστηριότητας που συμβάλλει στη ρύθμιση της αντίστασης στην ινσουλίνη
Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι:
- Η διατροφική εκπαίδευση που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου
- Η ανάλυση σύσταση σώματος
- Η απώλεια βάρους και λίπους σώματος, όπου κρίνεται απαραίτητη